Sárgabarackos clafoutis!
2017. szeptember 20.
A clafoutist eredetileg friss cseresznyével kell elkészíteni, de fagyasztott gyümölccsel is tökéletes lesz. Azt olvastam, hogy a "Clafoutis" elnevezés kizárólag akkor használható, ha a felhasznált gyümölcs cseresznye. Amennyiben más gyümölcsöt használunk, süteményünket "Flaugnarde"-nak kell hívnunk. Nos, szerintem ez nem hangzik olyan jól, mint a clafoutis, ezért úgy döntöttem, hogy a receptnek mégis csak a Sárgabarackos Clafouitis nevet adom.
Egy alacsony edényben készítsük el a süteményt, így szépen ki tudnak kukucskálni a barack darabok a tésztából. Hideg sodóval kínálni valószínűleg nem a legtradícionálisabb módja a desszert elfogyasztásának, de imádom a kontrasztot a meleg sült pudingszerű tészta és a hideg sodó között. Saját készítésű sodóval az igazi, de boltban is megvehetjük, azzal is nagyon jól fog sikerülni. A sárgabarack fanyarsága és az édes tészta igen jól kiegészíti egymást.
Sárgabarack helyett használhatsz körtét, őszibarackot, szilvát, vagy bármilyen bogyós gyümölcsöt.
Eredeti recept: Trish Deseine
-
25 g vaj
-
5 tojás
-
140 g kristálycukor
-
80 g liszt
-
250 ml teljes tej
-
250 ml tejszín
-
1/2 teáskanál vanília aroma
-
Csipet só
-
500 g friss sárgabarack, felezve, magozva
-
Sütő előmelegítése 190°C-ra.
-
Vajazzunk ki egy közepes méretű, lapos, hőálló edényt.
-
Verjük fel a tojást a cukorral. Adjuk hozzá a lisztet, a tejet és a tejszínt, a vanília aromát, a sót és keverjük csomómentesre.
-
Tegyük a felezett sárgabarackokat az edénybe és öntsük a barackok alá a tésztánkat. Ügyeljünk rá, hogy ne öntsük le a gyümölcsök tetejét.
-
Süssük 45 percig a clafoutist, amíg a teteje aranysárga nem lesz.
-
Vegyük ki a sütőből és hagyjuk lassan egy kicsit hűlni. A tetejét megszórhatjuk porcukorral. Hideg sodóval tálaljuk.