top of page

Sárgabarackos clafoutis!

2017. szeptember 20. 

clafoutis.jpg

A clafoutist eredetileg friss cseresznyével kell elkészíteni, de fagyasztott gyümölccsel is tökéletes lesz. Azt olvastam, hogy a "Clafoutis" elnevezés kizárólag akkor használható, ha a felhasznált gyümölcs cseresznye. Amennyiben más gyümölcsöt használunk, süteményünket "Flaugnarde"-nak kell hívnunk. Nos, szerintem ez nem hangzik olyan jól, mint a clafoutis, ezért úgy döntöttem, hogy a receptnek mégis csak a Sárgabarackos Clafouitis nevet adom.

 

 

Egy alacsony edényben készítsük el a süteményt, így szépen ki tudnak kukucskálni a barack darabok a tésztából. Hideg sodóval kínálni valószínűleg nem a legtradícionálisabb módja a desszert elfogyasztásának, de imádom a kontrasztot a meleg sült pudingszerű tészta és a hideg sodó között. Saját készítésű sodóval az igazi, de boltban is megvehetjük, azzal is nagyon jól fog sikerülni. A sárgabarack fanyarsága és az édes tészta igen jól kiegészíti egymást.

 

Sárgabarack helyett használhatsz körtét, őszibarackot, szilvát, vagy bármilyen bogyós gyümölcsöt.

 

Eredeti recept: Trish Deseine

 

  • 25 g vaj

  • 5 tojás

  • 140 g kristálycukor

  • 80 g liszt

  • 250 ml teljes tej

  • 250 ml tejszín

  • 1/2 teáskanál vanília aroma

  • Csipet só

  • 500 g  friss sárgabarack, felezve, magozva

 

  1. Sütő előmelegítése 190°C-ra.

  2. Vajazzunk ki egy közepes méretű, lapos, hőálló edényt.

  3. Verjük fel a tojást a cukorral. Adjuk hozzá a lisztet, a tejet és a tejszínt, a vanília aromát, a sót és keverjük csomómentesre.

  4. Tegyük a felezett sárgabarackokat az edénybe és öntsük a barackok alá a tésztánkat. Ügyeljünk rá, hogy ne öntsük le a gyümölcsök tetejét.

  5. Süssük 45 percig a clafoutist, amíg a teteje aranysárga nem lesz.

  6. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk lassan egy kicsit hűlni. A tetejét megszórhatjuk porcukorral. Hideg sodóval tálaljuk.

bottom of page